Neem contact met mij op via 06 1034 4722 of frank@loor-architecten.nl

Barneveld krijgt kleur

Barneveld krijgt kleur

Toen ik voor de zomer van 2013 aan de slag ging met deze opgave, was de wens van de gemeente om een kleurrijke architectuur te realiseren in dit deel van Barneveld de belangrijkste inspiratiebron. Ik had er meteen een zomers gevoel bij. Ik had een beeld voor ogen van kleurrijke strandhuisjes zoals je die langs de Nederlandse kust op sommige plaatsen aantreft. Vooral het feit dat je per woning van kleur zou kunnen wisselen leek me hier zeer welkom.

Al in het begin had ik besloten dat het geen al te bonte stoet mocht worden. Vier verschillende kleuraccenten zou voldoende zijn. Om het effect van de standaard strandhuisjes te versterken moesten de woningen juist zoveel mogelijk een uniform beeld uitstralen. Dat is gelukt. In het eindresultaat staan vrijwel alle woningen dezelfde kant op. Slechts één blok werd in spiegelbeeld uitgewerkt.
De basis voor het strandhuisje is de duinvoet. De kleur van de gevelstenen is daar dan ook van afgeleid. Zo ontstaat en rustige basis, waarboven volop gevarieerd kan worden met de vier kleuren vertikale gevelbetimmering. De kleuraccenten lopen plaatselijk ook om de hoek door en betrekken hiermee de entreedeur in de zijgevel bij de rest van het blok.

Naast het spel met vier kleuren in de voorgevel, is er ook een afwisseling van twee kleuren baksteen. Aan- en uitbouwen aan de lichte stenen zijn altijd donker, terwijl daar waar de achtergevel standaard donker is, een mogelijke uitbouw juist in de lichte steen is ontworpen.

De plattegronden van de woningen zijn allemaal vanuit hetzelfde basisprincipe ontworpen. Deze doelmatige plattegrond levert een maximaal woonoppervlak op. De verschillende varianten van de basiswoning kennen een netto woningdiepte van 7,6 tot 8,8 meter. Verder zijn er verschillende uitbouw mogelijkheden van de begane grond beschikbaar die afhankelijk van het type 1,2 tot 2,4 meter extra woondiepte opleveren. Deze manier van basisopzet maakt het mogelijk om zowel voor de starter als de doorstromer een passende woning in dit project te realiseren. De hoge mate van uniformiteit heeft bovendien een positieve invloed op de kwaliteit van het eindproduct.
In stedenbouwkundig opzicht is de grote variatie aan kleuren en ontwerpen in de wijk verder versterkt door de ontwerpen van de vijf architecten schijnbaar willekeurig over de verschillende straten te verdelen. Ik heb er alle vertrouwen in dat deze nieuwe cluster van Veller een levendige en leefbare buurt zal opleveren.

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.